Gruppo MOTO GUZZI Finlandia Foorum
Hein?kuu 17, 2018, 07:14:09 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: KERHON PÄÄSIVU: http://www.guzziclub.fi
 
   Etusivu   Ohjeet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: [1] 2 3
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät työkaluina.  (Luettu 2866 kertaa)
Hajakenttä

Viestejä: 451« : Huhtikuu 16, 2018, 19:42:05 »

Kun jatkuvasti tulee kirjoiteltua näistä kovin tarpeellisista laitteista ja järjestelmistä, eikä vähiten tuon GuzziDiagin takia, ja omasta puolestani usein Linuxin näkökulmasta, aloitin tämän aiheen sen kaiken tavaran ja kaikkien käyttisten yhteiseksi keskustelusäikeeksi.

Itselläni on parhaillaan 5 erilaista Linuxlaitetta, enkä aio teitä tympäännyttää pelkästään Linux-jargonilla.

On minulla myös Windows-10 ja Windows-7. Ja kun juuri havaitsin tiedotusvälineistä, että W-10 ei enää 10. 4. alkaen saakaan päivityksiä, vaan se on koko systeemiltään päivitettävä (6 gigaa) uuteen W-10 versioon (nimi säilyy näköjään ennallaan) ja huomasin, että siitäpä onkin aikaa kun olen kymppiäni päivittänyt mitenkään, niin pyöräytin sitten sille rästissä olevat päivitykset, jotta tuon systeemipäivityksen voisi ajaa.

Siitäpä tulikin aika talkoot. Tai konehan ne työt teki, minä vaan odottelin, että milloinka se oikein valmistuu. Aikoinaan Windows-XP sai siirtymään Linuxkäyttäjäksi kun parin kuukauden välein sai sen putsata ja aina se vaan uudelleen hidastui niin, että ehti hyvin aamupuuron keittää XP:n buuttia odotellessa. Nyt kyllä kymppi vei voiton. Kaupassa ehdittiin käydä ja ruoka tehdä ja syödäkin ja sittenkin vielä sai kiikkutuolissa odotella vahtimassa restarttia varten valmiina. Kaikkiaan 7 tuntia kesti. Nooh – olihan siinä rästissä niitä vanhoja. Niihin meni pari tuntia. Sitten tuli 2018-04 kumulatiivinen KB4093119 ja se kesti 3 tuntia. Vielä sen päälle ominaisuuspäivitys 2 tuntia. Sen jälkeen vasta tuli tarjous uudesta kympistä, vastasin: ei nyt, koska olen antanut itseni ymmärtää, että siinä tulee olemaan vaikeuksia, toistaiseksi.

Minun kymppi on Ubuntun virtuaalikoneessa. Se ei Windowsia hidasta, paremminkin nopeuttaa, mutta kun koko tietokoneen muisti (RAM) on 4 GB ja virtuaalikone jakaa sen kahtia isännälle ja leikkikoneelle, niin Winowsille jää siis 2 GB muistia ja se ei ole kovin runsaasti, saattaa jopa hiukan hidastaakin. Se on alkuperäisellä lisenssikoodilla aktivoitu ja MS-tililtä ladatulta .iso levykuvalta asennettu. Se on vaimon kone ja kun kymppi meni siinä rikki, eikä millään tarjotuilla konsteilla korjaantunut, vaimo määräsi, että se on kyllä saatava uusi kun se on rahalla ostettu.

Varsinainen systeemipäivitys siis on vielä tehtävä. Siihen on varattava 6 GB. Tämä valmistelu oli latauskooltaan 8 GB. Väkisinkin tulee verrattua, vaikka ei saisi, Linuxiin tätä kymppiä. Tuossa ajassa olisi asentanut ja konfiguroinut käyttövalmiiksi melkein minkä tahansa Linuxin tyhjään laitteeseen. Ja suurimmatkin Linuxin päivitykset, joita tulee juuri uuden systeemin asennuksen yhteydessä, kestävät korkeintaan tunnin. Normaalit päivitykset kestävät korkeintaan minuutteja, pikemminkin sekunteja.

Nooh – Linuxiin tuleekin päivityksiä lähes päivittäin, kernelpäivityksiäkin parin viikon välein. Kun Windowsiin tulee kernelpäivitys, se ylttää maailmanlaajuisen uutiskynnyksen.

Siinä odotellessa siivosin W-7:n CCleaner ohjelmalla ja ajoin päivitykset siihenkin pitkästä aikaa. Seiska on puolestaan ns. dualbootissa Xubuntun kanssa rinnakkain toisessa koneessa. Seiskaankin näköjään vielä tulee päivityksiä, en tiedä yhtään kuinka kauan. Paljon oli rästissä niitäkin, mutta ei kestänyt kauan, joitakin minuutteja. Tässäkin koneessa, jonka ostin Taitonetistä käytettynä halvalla, oli W-7 asennettuna, joten ei sitä pois voinut heittää, vaikka ei sitä mihinkään tule käytetteyä, korkeintaan TomTomiin.


* virtuaalikymppi.png (210.82 kilotavua, 669x376 - tarkasteltu 40 kertaa.)
tallennettu

Sentire la forza!
Terv: Timo
Hajakenttä

Viestejä: 451« Vastaus #1 : Huhtikuu 17, 2018, 13:28:23 »

Kun täytyy selvitä näistä tietokonehankinnoista vähällä rahalla, mieluummin ilman rahaa, täytyy vertailla mahdollisuuksia. Itse ostin viimeisimmän koneeni Taitonetistä käytettynä. Se myy mm. hyväkuntoisia ja huollettuja käytettyjä laitteita. Tämä maksoi n. 200 €. Ei mikään tekniikan viimeinen sana, mutta ollut pari vuotta sitten aika kallis ja sen ajan mittapuulla tehokas. Neliydinsuoritin ja 4 GB rammia ja SSD-tallennin. Tuon SSD:n ansiosta toiminta on hyvin nopeaa, tai ehkä se vain tuntuu entisen hitaan jälkeen. Ammattikäyttöön tehty laite on mukava käyttää. Varsinkin näppäimistö on hyvän tuntuinen kirjoitella, vaikka onkin kannettava laite. Merkki on Lell-Latitude.

Kun edullista laitetta etsii netistä pistää silmään alle 200 € maksavat flash tallennuksella tehdyt laitteet:

https://www.gigantti.fi/product/tietokoneet/kannettavat-tietokoneet/LE81A5009QMX/lenovo-ideapad-120s-14-kannettava-harmaa

Onkohan noista kellään kokemusta? Kun on tuo tallennustila 32 GB niin sinne ei varmaan muuta mahdu kuin se käyttöjärjestelmä, mutta ainahan voi tallentaa ulkoiselle muistille. Ideanahan noissa on, että kaikki tallennus tehdään pilveen. Kiintolevyn virkaa tekee flash-muisti, joka ei laitetta tee huonommaksi. Eräs ominaisuus pisti silmään... Laitteessa on Windows 10 S käyttöjärjestelmä ja siitä on sanottu, että vain Windows kaupasta ladattuja sovelluksia voi käyttää. En oikein ymmärrä... Mikä estää asentamasta GuzziDiag ohjelmaa ja vastaavia työkaluja? Tuskin mikään, kun niitähän ei tarvitse varsinaisesti asentaa. Jos verkosta ladattu tiedosto vaan on (flash)levyllä niin kyllä luulisi sen käynnistyvän.

https://www.microsoft.com/fi-fi/windows/windows-10-s

Onhan se Windows aika iso ja vienee valtaosan tuosta tallennustilasta. En ole tutkinut, eikä ole ehkä oikein verrata sitä Windows-7 tiedostokokoon, mutta tässä Dellissä kun on Linuxin rinnalla W-7 ja työpöydän suoritusarvojen ilmaisin näyttää niiden levyntäytön niin siitä näkyy, että W-7 ottaa 41,4 GiB sille varatusta tilasta, joka on n. puolet tästä 120 GiB SSD-tallentimesta. Ei siis mahtuisi lainkaan tuolle 32 GB tallentimelle. (Kauppias myy GB gigatavuja, mutta tietokone syö GiB gibitavuja, joita on aina hiukan vähemmän.) Samasta ilmaisimesta (kuva) näkyy, että Xubuntu vie levytilaa 18,69 GiB, josta valtaosa on tallenteita /home osiossa, /root osio on varsinainen käyttöjärjestelmä.

Linuxin keskustelussa oli juuri esillä tapaus, jossa tuollainen 32 GB flash-muistilla varustettu W-10 kannettava, erimerkkinen kuin esimerkki yllä, ei enää mahtunut päivittymään ja siihen asennettiin Ubuntu, joka on vielä hiukan suurempi kooltaan kuin Xubuntu. Tallennustilaa meni käyttöjärjestelmään n. 6 GiB ja käyttämätöntä tilaa jäi n. 20 GiB ja loput muihin koneen tarpeisiin. Tosin se 6 GiB siitä hiukan käytössä kasvaa kun sovelluksia asennellaan tarpeen mukaan. Sellainen ainakin kävisi hyvin autotallikoneeksi – pieni ja kevyt, eikä kärsi pienestä tärinästä. Rahalla ostettua Windowsin lisenssiäkään ei tarvitse hylätä. Kun lataa MS:n sivuilta virallisen W-10-S .iso levykuvan, sillä voi asentaa winukan johonkin isompaan, henkensä heittäneeseen, koneeseen ja aktivoida sen lailliseksi tuolla lisenssin koodilla.


* Kuvakaappaus_2018-04-17_13-26-23.png (38.51 kilotavua, 356x106 - tarkasteltu 29 kertaa.)
tallennettu

Sentire la forza!
Terv: Timo
Pulmu

Viestejä: 115« Vastaus #2 : Huhtikuu 17, 2018, 16:58:26 »

Minä paljoakaan näistä ymmärrä mutta ei tuolla rahalla saa kaupasta toimivaa konetta. Jossain se hinta täytyy näkyä ja eihän tuo 32 Gb flash eikä etenkään 2Gb Ram-muisti riitä mihinkään. Hermo vain menee tuollaisen kanssa. Hinnan tuplaamalla alkaa jo löytymään koneita millä jotain voi tehdäkin, ehkä.
tallennettu

Hyvin suunniteltu on kokonaan tekemättä.
_________________________________

Griso 8V 2012
motomatti

Viestejä: 9 551


« Vastaus #3 : Huhtikuu 17, 2018, 19:08:42 »

Minä paljoakaan näistä ymmärrä mutta ei tuolla rahalla saa kaupasta toimivaa konetta. Jossain se hinta täytyy näkyä ja eihän tuo 32 Gb flash eikä etenkään 2Gb Ram-muisti riitä mihinkään. Hermo vain menee tuollaisen kanssa. Hinnan tuplaamalla alkaa jo löytymään koneita millä jotain voi tehdäkin, ehkä.

Vaikka mitään en tietokoneista juuri tiedä niin lapsille tarkoitettu uutena 150€ maksanut flash-muistinen kone toistakymmentä vuotta sitten riitti oikein hyvin siihen tarkoitukseen mihin sen hankin. Mielenkiintoista on että samalla setillä säädän taas tänä keväänä 80-luvun alun pyörääni varsin sujuvasti. Ohjelmien ylläpito ja päivitys on edelleenkin olemassa. Perushommat kun eivät muistia paljon vie eikä prosessorin tarvitse käydä erityisen kuumana että ahdettuun Guzziin saa kartat kohdalleen.

Niin, polttoaineet ovat ajan myötä muuttuneet ja sitä myöden pitää säätää syöttöa ja sytytystä että tulee asiat optimoiduiksi. Aikaa siihen menee monta päivää että jos se lasketaan tietokoneen hitaudeksi niin olkoon niin.

Juuri eilen kävin ostamassa 12 vuotta vanhaan tietokoneeseen, jolla nyt näpyttelen, uuden tehoakun. On tietysti lapsellista ajatella että kestäisi vielä toiset 12 vuotta, tai jopa enemmän, että voisi ottaa koneen mukaan, akku täynnä, viimeiselle matkalle. Mitään en koneesta maksanut koska sain lahjaksi anopilta mutta uusi akku on arvokas.

http://www.motomatti.fi/2018/04/akku-vanhaan-sylimikroon.html
tallennettu
Hajakenttä

Viestejä: 451« Vastaus #4 : Huhtikuu 17, 2018, 19:18:11 »

Minä paljoakaan näistä ymmärrä mutta ei tuolla rahalla saa kaupasta toimivaa konetta. Jossain se hinta täytyy näkyä ja eihän tuo 32 Gb flash eikä etenkään 2Gb Ram-muisti riitä mihinkään. Hermo vain menee tuollaisen kanssa. Hinnan tuplaamalla alkaa jo löytymään koneita millä jotain voi tehdäkin, ehkä.


Onko ihan omakohtaista kokemusta? Paljon noita kuitenkin myydään. Luulisi valmistajan sentään jotain ymmärtävän maineensa päälle. Itse en ole kokeillut, mutta sen kyllä muista laitteista tiedän, että 2 GB RAM on kyllä pieni mutta riittävä kohtuulliseen käyttöön, varsinkin 64-bittisellä käyttöjärjestelmällä, ja 32 GB kiintolevy on riittävä, jos niin järjestetään. Kaikki riippuu vaatimuksista. Itse en ole koskaan pelannut tietokoneella mitään. Sanovat pelaamisen tarvitsevan eniten laitteen ominaisuuksia, puhuvat tehokoneista. Kotikäytössä kai eniten keljuttaa jos nettiselaamisessa joutuu aina odottelemaan. Olen kyllä kuullut/lukenut tapauksista, joissa tuollainen 32 GB laite on jumiutunut päivitykseensä ja sanonut levytilan olevan lopussa. Siihen ei varmaankaan sovi tallettaa mitään vaan käyttää sitä pilvitalennusta, jota ehkä kaikki eivät hoksaa. Viimeksi Windowsia päivittäessä se ilmoitti päivityksen tarvitsevan 8 GB levytilan holkkumaa.

Minulla on vieläkin satunnaiskäytössä Asus eee 901 32-bit Linuxilla, 1 GB RAM, 16 GB SSD, ja hyvin silläkin pärjää, mutta kaikkein raskainta www-selainta ei voi käyttää, ei kestä hermo. Yleensä se striimaa Ylen radio-ohjelmaa kun täällä Suomen sydämessä ei radio joka päivä kuulu antenniverkosta. Niin, ja Euroopan kiertueilla se on ollut mukana. Ei varkaatkaan vie niin vanhaa konetta. Cheesy

EDIT:
Matti jo osittain vastasikin. Kaikki riippuu käyttötavasta...
tallennettu

Sentire la forza!
Terv: Timo
Hajakenttä

Viestejä: 451« Vastaus #5 : Huhtikuu 17, 2018, 20:24:40 »

Lainaus
Juuri eilen kävin ostamassa 12 vuotta vanhaan tietokoneeseen, jolla nyt näpyttelen, uuden tehoakun. On tietysti lapsellista ajatella että kestäisi vielä toiset 12 vuotta, tai jopa enemmän, että voisi ottaa koneen mukaan, akku täynnä, viimeiselle matkalle. Mitään en koneesta maksanut koska sain lahjaksi anopilta mutta uusi akku on arvokas.

Blogin mukaan tuo Matin kone on ihan kelpo laite ja siinä näyttäisi olevan hyvä Ubuntu. Se on 16.04 LTS Xenial Xerus ja saa tukea vielä pari vuotta, vaikka uusikin on saatavissa. Tuolla Xenialilla on sellainen helmasynti, että se jättää päivityksissään aina vanhat kernelit levylle kun uusia tulee. Niistä vanhoista sitten tulee useita, jopa kymmeniä, gigatavuja levyntäytettä aivan turhaan. Vasta nyt uusin Bionic Beaver 18.04 LTS osaa siivota jälkensä päivityksissä. Sitä ominaisuutta on odotettu pitkään, koska monilla rivikäyttäjillä ei ole taitoa ja uskallusta poistaa niitä vanhoja asennusjätteitä ja sitten aikanaan levytila alkaa loppua. Se on kuitenkin mahdollista. Laitoin kuvakaappauksen vaimon Xsenialista. Siinä avataan Pakettien käsittelijä, kutsumanimeltään Synaptic. Siitä hakuruudusta kutsutaan hakusanalla Linux-headers, tai ainakin alkukirjaimia siitä. Vasempaan sarakkeeseen kun asettaa Asennetut, niin ei tarvitse kahlata kaikkia asentamattomiakin. Nykyinen on numeroltaan 4.4.0-119.nnn. Sitä ei voi poistaa kun se on käytössä, mutta kaikki numeroa 0-119 pienemmät saa poistaa. Poistaminen tapahtuu hiiren oikealla napilla klikkaamalla sitä poistettavaa riviä ja valikosta 'merkitse poistettavaksi kokonaan' kohtaa klikkaamalla. Näin merkitään kaikki vanhat headerit ja lopuksi klikataan työkaluriviltä 'toteuta' nappia. Sitten vielä annetaan lupa viimeisessä varmistuksessa, jossa myös näkee paljonko tilaa vapautuu. Sama proseduuri tehdään myös hakusanalla Linux-image, jolla muistaakseni lähtee vielä enemmän.

Vähän työläs on tuo graafisella liittymällä (Synapticilla) tehden ja hankala selittää näin kirjoittamalla ja kuvakaappausella. Sama tapahtuu komentopäätteellä näin:

Koodia:
sudo purge-old-kernels --keep 2 -qy

Mutta väliäpä sillä jos levytilaa riittää vielä pari vuotta.  Grin

EDIT:
Sorry, eipä toimikaan tuo komento vielä tuolla jakelulla, vasta 17.10 Artful hanskaa sen.  Sad


* xenialin kernelit.png (285.53 kilotavua, 657x370 - tarkasteltu 32 kertaa.)
tallennettu

Sentire la forza!
Terv: Timo
motomatti

Viestejä: 9 551


« Vastaus #6 : Huhtikuu 17, 2018, 20:38:05 »

Vastasin omasta kokemuksesta.

Kieltämättä taloudessa on useita koneita. Vaimolla on työnantajan kustantama "etätyökone" state of the art-tasoa koska sellaista tarjotaan kerran vuoteen. Mulla siihen ei ole juurikaan asiaa. Pääkäyttö on kuitenkin katsella netistä elokuvia tv:n kautta hd-laadulla iltaisin ja viikonloppuisin. 3D kuvaa myös. Ihan kivaa vaikka kai siinä suorituskykyä olisi muuhunkin. Itse tv:kin on tietokone selaimineen ja muisteineen. Käyttöliittymä on vain kovin kömpelö palikka. Myös kodin äänentoisto on digiä merkiltään B&O. Siirryin siihen kun huomasin että hifismi vie kaikki rahat. Pääasiassa se toistaa tv:n ääntä. Pyykinpesukone on nettikone. Vaimo tietää missä vaiheessa pyykinpesukone on kun se laittaa tekstarin ja rouva lähtee paikalliselta olutterassilta laittamaan pyykkiä kuivumaan kun kone suvaitsee pyytää palvelua. Tulee vartin päästä takaisin. Jääkaappikin osaa jotain....

Kirjanpitoa varten on sukulaispojalta saatu entinen pelikone. Se ei ole netissä tarkoituksella. Mutta monien suomalaisten moottoripyöräkerhojen kirjanpito sujuu sillä hyvin. Myös Gruppon. Ei rouvakaan tiedä miten se toimii mutta toimii.

Omia läppäreitä on noin 6 tai seitsemän. (Aiemmin oli säätöä varten pöytäkoneita kuten MikroMikko ja vastaavia.) Osa koneista on pyhitetty tiettyyn toimintaan: vanhin (yli 20 vuotta) hoitaa ahdetun Centauron kakkosruiskun (Laiho-injection) ohjelmointia. Seuraavaksi vanhin on ahdetun California T3:sen ruiskun ja sytytyksen (MegaSquirt + Ignitech) hallintaan. Luonnollisesti yksi tietokone MS:ää varten ja yksi Ignitechille. Useammassakin pyörässä on, itsellä ja kavereilla, samat systeemit pyörissään. On siis helppo lainata asianmukaista tietokonetta kaverillekin joka jo osaa alkeet. (Tämän asian vuoksi minua luullaan tietokoneosaajaksi, vaikka en ole.) Osaan vain säätää sytytystä ja seosta. Laitteet ovat siksi erikseen kuhunkin pyörään tai kuhunkin ohjelmistoon. Eikä ole tullut kalliiksi. Koneet ovat enimmäkseen lahjoituksia muilta motoristeilta, sukulaisilta tai ex-duuneista.

Käytetyt tietokoneet ovat, tällä tietoa, ongelmajätettä. Siksi olenkin käyttänyt oman käden oikeutta ja vetänyt välistä kun olen käynyt kierrätyskeskuksessa viemässä elektroniikkajätettä. Rikos lienee vanhentunut. Toisen romu on toisen aarre. Huvittaa että kirpputoreilla läppäreistä pyydetään jopa törkeitä hintoja vaikka ei ole akkuja tai muuntajia matkassa. No, sinnepä jäävät. Kai niistä joku osia metsästää.

Tää yksi on tätä varten mitä nyt tein parhaillaan. Tietokonekaupassa tarvitsee käydä vain eri-erikoistilanteessa kun tarvitsee vaikka jonkin kaapelin jota ei Biltemasta saa.
tallennettu
Pulmu

Viestejä: 115« Vastaus #7 : Huhtikuu 17, 2018, 21:07:36 »

Onko ihan omakohtaista kokemusta? Paljon noita kuitenkin myydään. Luulisi valmistajan sentään jotain ymmärtävän maineensa päälle. Itse en ole kokeillut, mutta sen kyllä muista laitteista tiedän, että 2 GB RAM on kyllä pieni mutta riittävä kohtuulliseen käyttöön, varsinkin 64-bittisellä käyttöjärjestelmällä, ja 32 GB kiintolevy on riittävä, jos niin järjestetään. Kaikki riippuu vaatimuksista. Itse en ole koskaan pelannut tietokoneella mitään. Sanovat pelaamisen tarvitsevan eniten laitteen ominaisuuksia, puhuvat tehokoneista. Kotikäytössä kai eniten keljuttaa jos nettiselaamisessa joutuu aina odottelemaan. Olen kyllä kuullut/lukenut tapauksista, joissa tuollainen 32 GB laite on jumiutunut päivitykseensä ja sanonut levytilan olevan lopussa. Siihen ei varmaankaan sovi tallettaa mitään vaan käyttää sitä pilvitalennusta, jota ehkä kaikki eivät hoksaa. Viimeksi Windowsia päivittäessä se ilmoitti päivityksen tarvitsevan 8 GB levytilan holkkumaa.

Juuri tuosta Ideapadista ei kokemusta mutta perheessä pari vuotta sitten ostettu halpisläppäri jossa 2Gb Ram. Kyllä sillä nippanappa nettiä selailee mutta on tahmeaa menoa. Tuossa Ideapadissä tulee näköjään usb-tikku mukana kun oma flash-muisti ei riitä edes päivitysten asentamiseen. Pidän kyllä leluna mutta eipä tuo paljoa maksakaan.
tallennettu

Hyvin suunniteltu on kokonaan tekemättä.
_________________________________

Griso 8V 2012
motomatti

Viestejä: 9 551


« Vastaus #8 : Huhtikuu 17, 2018, 21:34:54 »

Lainaus
Juuri tuosta Ideapadista ei kokemusta mutta perheessä pari vuotta sitten ostettu halpisläppäri jossa 2Gb Ram. Kyllä sillä nippanappa nettiä selailee mutta on tahmeaa menoa.
Ei kai tuota ole tarkoitettukaan mihinkään aktiivitoimintaan. Sopisi kyllä juurikin moottoriohjauksen säätöohjelman koneeksi. Siinä ei ole niin nopeudellakaan väliä. Tai toimimaan vaikka porealtaan käyttöliittymänä. (Siihen on kyllä halvempiakin suorittimia.) Mulla on sellainen proggis työn alla. Ohjemoitava allas jossa toiminnot ja lämpötila hoituu napin painalluksella välittömästi. Erityistoimintona että allas ei tulvi vaikka sinne laittaa muutama sata kiloa ihmislihaa kerralla.
tallennettu
TunturiTT

Viestejä: 9 540« Vastaus #9 : Huhtikuu 17, 2018, 21:35:35 »

Ei se säätö hommassa paljoa taskulaskinta tehokkaampi tarvi ollakkaan. Kotikoneet erikseen.
tallennettu

Hyvä pyörä, parempi mieli.
Hajakenttä

Viestejä: 451« Vastaus #10 : Huhtikuu 18, 2018, 14:16:29 »

Ei se säätö hommassa paljoa taskulaskinta tehokkaampi tarvi ollakkaan. Kotikoneet erikseen.


Juuri näin. Kotikoneet ovat kalustettuihin tiloihin tarkoitettuja, hienoja ja kalliita. Jossain vaiheessa niistä tulee vanhentuneita ja vähän nuhruisia ja joutavat työkalupakkiin autotalliin. Tässä kuvassa yksi sellainen yli 10 v vanha miniläppäri, joka oli aikoinaan hieno ja kallis. Vuosia sekin oli jo vanhentunut ja modernien serkkujensa syrjäyttämä, mutta kelpasi Thaimaan matkoille, silloin kun lentokoneisiin vielä huolittiin. Asensin siihen matkakäyttöä varten Xubuntun ja se toimi hyvin vuosia. Sanoin sen omistajalle, että älä heitä pois kun kyllästyt, anna minulle. Tässä taannoin tuttava sitten toi sen minulle, koska oli saanut sen sutturalle. Ei se enää ihan ehjäkään ole, mutta ajaa asiansa. Asensin siihen uusimman Xubuntun ja GD:n ja kaikki muut moottorinohjauksen hilavitkuttimet, joita löysin. Kuvassa pitäisi näkyä kolme käynnistintelakkaa, ylä- ala- ja vasemmassa reunassa. Ne ovat normaalisti piiloutuvia, kun ruutu on niin pieni. Alatelakassa on moottorinohjauksen asiat. Oikeassa sivussa näkyy osa työpöytää, jonka taustakuvan virkaa tekee tietokoneen omien toiminta-arvojen näyttö. Siitäkin näkyy, että muistia on 1 GB, prosessori on vanha Atom 2-ydin, kovalevy on vanhanaikainen käkikellotekniikalla tehty ja visertää kuin peipponen siikatessaan. Lämpötila on vähän korkea ja tuuletin hiukan jyrisee, joten sen saa seuraava omistaja puhdistaa, jos uskaltaa. Ulkolämpötila on siepattu Tampereen seudulta. Wink


* säätöxubuntu.png (185.03 kilotavua, 1024x600 - tarkasteltu 35 kertaa.)
tallennettu

Sentire la forza!
Terv: Timo
Hajakenttä

Viestejä: 451« Vastaus #11 : Huhtikuu 18, 2018, 22:13:59 »

Jos haluaa olla minimalisti ei tarvitse kummoistakaan tietokonetta jos käyttää Puppy Linux käyttöjärjestelmää, jolla nyt tässä kirjoitan.

http://puppylinux.org/main/Overview%20and%20Getting%20Started.htm

Asensin siihen myös GuzziDiag ohjelman ja näyttäisi toimivankin. Laitoin kuvan, eli asensin myös kuvakaapparin ja sekin toimii. Puppyllä on hyvä repository.

Puppy on aika erikoinen käyttöjärjestelmä:
*Sitä ei asenneta lainkaan. Se tehdään CD-levyyn tai USB-tikkuun tai SD-korttiin ja bootataan siitä.
*Se käy kokonaan RAM:issa eikä tarvitse edes kovalevyä. 1 GB RAM riittää hyvin.
*Koska se on tehty kirjoitettavaan mediaan sen asennukset ja asetusten muutokset talletetaan siihen ennen sammutusta, joten seuraavalla käynnistyksellä ne ovat tallessa, kuten tämä suomalainen näppis.
*Se voidaan käynnistää mihin tahansa tietokoneeseen, joten mukana ei välttämättä tarvtse kuljettaa kuin pelkkä SD-kortti/CD-levy/USB-tikku.
*Se ei koske lainkaan tietokoneen kovalevyyn, mutta voidaan myös asentaa kovalevyyn, jos halutaan.
*Puppy on tuntemistani käyttöjärjestelmistä nopein käyttää.
*Se pysyy hyvin toiminnassa RAM:issa, vaikka sen USB-tikku tai CD-levy poistetaan kesken toiminnan, joten toinen CD- tai DVD media voidaan laittaa koneeseen.
*Puppy käy pelastusvälineeksi tiedostoille koneeseen joka ei enää boottaa omaa käyttistään.
*Puppyä on monta versiota, tämä on Xenialpuppy, joka käyttää Ubuntu 16.04 pakettivarastoa.


* puppyjagd.png (76.1 kilotavua, 1024x600 - tarkasteltu 32 kertaa.)
tallennettu

Sentire la forza!
Terv: Timo
Hajakenttä

Viestejä: 451« Vastaus #12 : Huhtikuu 19, 2018, 12:29:41 »

Lainaus
Juuri tuosta Ideapadista ei kokemusta mutta perheessä pari vuotta sitten ostettu halpisläppäri jossa 2Gb Ram. Kyllä sillä nippanappa nettiä selailee mutta on tahmeaa menoa. Tuossa Ideapadissä tulee näköjään usb-tikku mukana kun oma flash-muisti ei riitä edes päivitysten asentamiseen. Pidän kyllä leluna mutta eipä tuo paljoa maksakaan.

RAM:in koko ja prosessorin suorituskyky varmaan aiheuttavat tuon tahmean toiminnan nettiselauksessa. Toisella foorumilla ollut keskustelu kertoo juuri siitä, että päivitys ei mahdu kääntämään kylkeään, jos levytila on noinkin pieni kuin 32 GB. Siinä ei tuo apua pilvet eikä tikut. Siksi käyttäjä kyllästyi Windows 10 s käyttikseen ja jyräsi sen yli Ubuntulla. Valitsi vielä 16.04 oletustyöpöydän, joka on kohtuullisen raskas. Ohessa kuva tulosteesta, joka kertoo Linuxin 'df -h' komennolla levyntäytön. Siinä huomionarvoinen on rivi liitospisteen / kohdalta, joka on se varsinainen käyttöjärjestelmä ja käyttäjän työtila. Loput on laitteen itsensä käyttämää työtilaa. Ubuntu siis varaa n. 5 GB ja vapapaaksikin jää n. 20 GB. RAM ja prosessori tietenkin ovat entiset, mutta pois jäävät taustalla toimivat virustorjunnat, jotka kuormittaisivat melkoisesti. Laite sai siis uuden elämän. Kyseessä on HP Sream, joka ei ole ihan halvin tässä sarjassa.

EDIT: Unohtui linkki.
https://www.gigantti.fi/product/tietokoneet/kannettavat-tietokoneet/HP14AX002NO/hp-stream-14-ax002no-14-kannettava-valkoinen


* minin levyntäyttö.png (26.18 kilotavua, 586x238 - tarkasteltu 25 kertaa.)
tallennettu

Sentire la forza!
Terv: Timo
TunturiTT

Viestejä: 9 540« Vastaus #13 : Huhtikuu 19, 2018, 14:46:49 »

Tuo on yksi hyvä syy pitäytyä vanhemmissa Windows versioissa. Kotikoneella on seiska, samoin työkoneella 7 Ultimate, vuosimallia -09. Toimii vakaasti ja sujuvasti. Minun alalla ei muutenkaan yleensä hypätä uusimman version junaan, kun sillä yleensä saa hankittua eniten downtimea. Päivän aikana kuudensadan koneen on pyöritettävä raskaita ohjelmia (ei mitään exceleitä tms..) ja jos koneissa on työtä hidastavia ohjelmistoja haittana, ei sitä kauaa jaksa.
tallennettu

Hyvä pyörä, parempi mieli.
motomatti

Viestejä: 9 551


« Vastaus #14 : Huhtikuu 19, 2018, 23:34:05 »

Hieman asian sivusta:
Hankin tehoakun vanhaan läppäriini. Kun käyttää akkuvoimaa niin koneen tuuletin ei pyöri tai ei ainakaan pidä ääntä mutta kun laittaa verkkojohdon kiinni niin propelli alkaa pyörimään niin että ulina kuuluu.

Akulla kone toimii nettikäytössä noin 3 tuntia tai enemmän. Muussa käytössä niin kauan että ei ole tarvinnut pelätä että virta loppuisi. Tai siis en ole tarvinnut konetta perushommissa niin pitkään että akku olisi tyhjentynyt merkittävästi.

Kysymys kuuluukin että onko laitteelle haitaksi käydä akkukäytöllä kuumenemisen suhteen?

http://www.motomatti.fi/2018/04/akku-vanhaan-sylimikroon.html
tallennettu
Sivuja: [1] 2 3
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Validi XHTML 1.0! Validi CSS!